Wat is VPN op iPhone en hoe gebruik je het? - Surfshark (2024)

Moet ik een VPN op mijn iPhone gebruiken? Ja, dat zou je moeten doen! Wat is een VPN op een iPhone? Nou, dat is geen ja- of nee-antwoord. Kortom, het is een virtueel particulier netwerk dat je iPhone beschermt tegen snoopers en andere online gevaren. Maar laten we dieper duiken dan een enkele alinea. Lees het artikel en kom meer te weten.

Inhoudsopgave

    Wat is een VPN op mijn iPhone?

    Een VPN op een iPhone is een virtuele particuliere netwerkmogelijkheid die je op je iPhone gebruikt. Het doet wat een VPN doet: het creëert een gecodeerde tunnel tussen een iPhone en een VPN-server en gebruikt deze om informatie veilig te routeren als je iets online doet. Het kan een app van een VPN-service zijn, of het kan worden gedaan door de native iPhone VPN-mogelijkheid te configureren. De eerste is veelzijdiger en gebruiksvriendelijker, de laatste is gratis.

    Wat is een VPN?

    VPN, wat staat voor Virtual Private Network, is een online verbinding die de privacy imiteert van het verbinden van twee apparaten met een enkele kabel (en geen tussenpersonen) door gebruik te maken van het openbare internet (met veel tussenpersonen).

    Een VPN heeft een VPN-client (op je apparaat) en een VPN-server (ergens anders) nodig. Wanneer je verbinding maakt met de server, versleutelt je VPN-client alle informatie die je verstuurt. De server ontsleutelt die informatie vervolgens en stuurt deze door naar je online bestemming. Zodra een antwoord terugkomt, versleutelt de VPN-server het en stuurt het naar de client voor ontsleuteling.

    Als een toegevoegde bonus verandert routering via een VPN-server praktisch je IP-adres in dat van de server. Dus tenzij je jezelf op de een of andere manier identificeert (zoals bij inloggen op je account), zal de website of service denken dat je verbinding maakt vanaf de VPN-server en niet waar je ook bent, waardoor je meer privé bent.

    VPN – laten we het opsplitsen:

    • Het is virtueel omdat privacy wordt bereikt met digitale middelen in plaats van je apparaat en de server van de website fysiek te verbinden met een enkele ononderbroken kabel.
    • Het is privé omdat niemand die je verbinding kan controleren (je ISP, de firewall op je werkplek, enz.) weet waarmee je verbinding maakt – soms weten ze niet dat je een VPN gebruikt.
    • Het is een netwerk omdat er meer dan één apparaat met elkaar communiceert.

    Nog steeds verward? We hebben een heel artikel geschreven over wat een VPN is.

    Is er al een VPN geïmplementeerd op een iPhone?

    Ja, een iPhone heeft native VPN-ondersteuning, net als alle OS X-apparaten, Windows-pc’s, Android-telefoons, enzovoort. Van nature ondersteunt een iPhone deze VPN-protocollen (manieren om een VPN-verbinding tot stand te brengen en te onderhouden):

    • IKEv2/IPsec – in feite IKEv2 genoemd door iedereen die het kent, is een standaard betrouwbaar protocol. Niets opvallend, maar het biedt stabiliteit en snelheden die mobiele gebruikers waarderen.
    • LT2P/IPsec te traag voor modern gebruik en naar verluidt gecompromitteerd door de NSA.
    • PPTP – alleen ondersteund door oude iOS 9 en OS X 10.11 en eerdere apparaten, en absoluut verschrikkelijk.

    Dit is met name het vermogen. Je zult nog steeds zelf de VPN-configuratie moeten doen, inclusief het vinden van een VPN-server waar je gegevens doorheen stuurt. Dus in de randgevallen, bijvoorbeeld als je een IT-technicus bent met een eigen VPN-server die gewoon ergens aan het chillen is, kan dit goed zijn.

    Een VPN-app waarop je je kunt abonneren en die je kunt downloaden uit de App Store, biedt:

    • Niets meer handmatig moeten in te stellen
    • Veel meer protocollen, waaronder enkele echte knallers zoals Wireguard
    • Veel servers om uit te kiezen en moeiteloos verbinding mee te maken
    • Allerlei kenmerken die de kwaliteit van leven verbeteren;
    • Een verscheidenheid aan aanvullende beveiligingsmaatregelen zoals Kill Switch
    • En nog andere leuke dingen de VPN-provider ook heeft bedacht.

    Waarom je een VPN op je iPhone zou moeten gebruiken

    Als je vraagt of je een VPN op je iPhone moet installeren, dan is het antwoord JA. Dat komt hierdoor:

    1. Blijf veilig op openbare wifinetwerken

    Hackers zijn online altijd op zoek naar kwetsbare mensen. Onveilige openbare wifi is een van hun gemakkelijkste toegangspunten. Vaak zijn de privégegevens die worden gedeeld bij het gebruik van openbare wifi niet versleuteld. Bijgevolg stelen kwaadwillende actoren het op verschillende manieren.

    Op dezelfde manier creëren hackers soms neppe wifihotspots. Dus om veilig te blijven op openbare wifi, heb je een extra beveiligingslaag nodig.

    VPN-services helpen je om een veilige en betrouwbare verbinding op openbare wifi tot stand te brengen door:

    • het versleutelen van je internetverkeer;
    • het verbergen van je IP-adres.

    Versleuteld internetverkeer wordt omgezet in onleesbare code. Ondertussen maakt het verbergen van je IP het moeilijk om je locatie in de echte wereld te bepalen. Tel deze twee bij elkaar op en je krijgt een grote toename in privacy.

    1. Overwin netwerkbeperkingen op het werk en op school

    Ooit genoeg gehad van netwerkbeperkingen op het werk en op school? Scholen en werkplekken blokkeren de toegang tot bepaalde websites of online inhoud om redenen als “productiviteit” en “om de netwerkbelasting te verminderen”. Desalniettemin kun je dergelijke blokkades overwinnen – allemaal dankzij VPN-apps!

    Maak gewoon verbinding met een VPN-server op een locatie naar keuze en krijg toegang tot coole dingen online. Bekijk voor meer informatie 6 redenen waarom je een VPN op het werk zou moeten gebruiken.

    1. Omzeil censuur waar je ook gaat

    Er is een snelle toename van internet-shutdowns in veel landen van de wereld. Stel je voor dat je in een land woont of naar een land reist waar de toegang tot je favoriete socialemediaplatforms is geblokkeerd. Als je op zo’n plek woont, is er een uitweg!

    Nogmaals komt een VPN op je iPhone je te hulp. Een VPN kan de meest gebruikelijke methoden voor het blokkeren van websites omzeilen, met name IP-blokkeringen en DNS-filtering.

    Wijzig je locatie met een VPN om censuur te voorkomen. Als je bijvoorbeeld toegang wilt tot de BBC of de New York Times terwijl je je in een land bevindt dat ze blokkeert, maak je verbinding met een locatie in de VS.

    1. Stream privé en zonder beperkingen

    Valt je internetsnelheid ineens weg als je een streamingdienst opent? Het kan zijn dat je internetprovider (ISP) je bandbreedte beperkt omdat ze je zien streamen. Ja, ISP’s doen dat, en het wordt throttling genoemd.

    Omdat ze zien wat je online doet, vertragen ISP’s vaak je snelheid als je bestanden downloadt of video’s streamt. Een oplossing? Je raadt het al: een VPN. Een VPN verbergt je verkeer voor je internetprovider, zodat ze niet weten wat je doet. Op deze manier kun je throttling voorkomen en privé streamen met een VPN.

    Zoals in onze voorwaarden beschreven is het niet toegestaan om de diensten van Surfshark voor illegale doeleinden te gebruiken. Zorg ervoor dat je handelt in overeenstemming met alle toepasselijke wet- en regelgeving van andere dienstverleners.

    1. Overkom prijsdiscriminatie

    Locatie speelt een cruciale rol als het gaat om het online kopen van dingen. Dit is het punt: bedrijven stellen prijzen vast op basis van je postcode, IP-adres, aankoopgeschiedenis en zelfs welke wifi je gebruikt. Dit is prijsdiscriminatie. En vaak betaal je meer voor een artikel als je uit een land met hogere inkomens komt.

    Met een VPN kun je echter van locatie wisselen om de beste deals te krijgen. Ja, je kunt prijsdiscriminatie tegengaan en het zelfs in je voordeel gebruiken om aanzienlijke bedragen te besparen wanneer je winkelt met een VPN. Lees voor meer informatie over hoe je goedkopere vliegtickets kunt krijgen met een VPN.

    Een VPN gebruiken op een iPhone of iPad

    De eenvoudigste manier om een VPN op een iPhone te gebruiken, is door een VPN-app te downloaden. Het proces voor het instellen van een VPN op een iPad is ongeveer hetzelfde. Dit is het proces voor de meeste VPN-apps:

    1. Meld je aan voor een VPN;
    2. Download en installeer de VPN-app via de Apple Store;
    3. Open de app, kies een locatie en tik op Verbinden.

    Nu ben je klaar om te genieten van de voordelen van een VPN.

    Alsof dat nog niet genoeg is, hebben we uitgebreidere handleidingen over wat je nodig hebt om een VPN op een iPhone in te stellen.

    Hoe stel je een VPN handmatig in op een iPhone of iPad

    Als je handmatig een VPN wilt instellen op een iPhone (of iPad), dan kan dat. De iOS-apparaten ondersteunen standaard verschillende VPN-protocollen, maar voor ons voorbeeld gebruiken we IKEv2, omdat dit een goed protocol is dat Surfshark kan gebruiken.

    1. Open Instellingen;
    1. Kies Algemeen;
    1. Klik op VPN en apparaatbeheer;
    1. Kies VPN;
    1. Klik op VPN-configuratie toevoegen;
    1. Kies IKEv2 als je VPN-type;
    2. Voer je VPN-configuratie in, zoals server-IP en dergelijke;
    3. Voer je authenticatiegegevens in;
    4. Dat is alles.

    Als je een meer diepgaande gids wilt, kun je die hier. vinden.

    Moet ik een VPN in- of uitschakelen?

    Als je internet gebruikt op je iPhone, moet je de VPN inschakelen. Er zijn niet veel gevallen waarin het nuttig is om het uit te schakelen, maar we zullen ze toch proberen op te sommen.

    Wanneer schakel je een VPN in?

    Wanneer schakel je een VPN uit?

    • Bij gebruik van openbare wifi
    • Bij het uitvoeren van handelingen waarbij gevoelige gegevens betrokken zijn
    • Wanneer je blokkades en censuur wilt overwinnen
    • Bij het winkelen
    • Bij het bankieren (bank-apps kunnen daar erg kieskeurig in zijn)
    • Wanneer mobiel datagebruik van groot belang is
    • Wanneer je verbinding traag is en je video’s wilt streamen of gewoon grote websites wilt bezoeken

    Ons advies is om voor de zekerheid altijd een VPN te gebruiken.

    Kun je gratis een VPN gebruiken op je iPhone?

    Er zijn twee manieren waarop een VPN gratis kan zijn op een iPhone:

    • Door ingebouwde VPN-functionaliteit te gebruiken: dit betekent handmatig een verbinding opzetten en je eigen VPN-server vinden om verbinding mee te maken. Als je deze vraag stelt, neem ik aan dat je er geen bij de hand hebt, dus dat deel zal niet gratis zijn.
    • Door een gratis VPN te downloaden: niet alle VPN-providers zijn goedaardig, en het gebruik van gratis VPN’s is zo’n riskant voorstel dat we een volledig artikel hebben geschreven waarin we gratis VPN’s vergelijken met betaalde VPN’s.

    Maar hey, door gratis proefperiodes en geldteruggaranties, is het uitproberen van een premium VPN om te zien of het voor je past een risicovrij voorstel.

    Conclusie: iPhones hebben niet voor niets ingebouwde VPN-protocollen

    iPhones zijn over het algemeen veilig, maar ze zijn niet immuun voor privacykwesties. Je denkt misschien dat je online veilig bent wanneer je op internet surft, maar je gegevens kunnen legaal worden verzameld – of je inloggegevens kunnen worden gestolen wanneer je bent verbonden met openbare wifi. Vandaar de noodzaak om een extra beveiligingslaag toe te voegen aan je iPhone. Surfshark VPN heeft alles wat je nodig hebt in een moderne VPN – en voor een betaalbare prijs!

    Veelgestelde vragen

    Is VPN veilig voor iPhones?

    Een VPN is veilig te gebruiken op een iPhone, zolang je een app gebruikt van een vertrouwde ontwikkelaar. Gratis VPN’s worden vaak op de een of andere manier gecompromitteerd.

    Wat doet een VPN op een iPhone?

    Een VPN op een iPhone versleutelt de gegevens en leidt deze om via een VPN-server, waardoor je gegevens veiliger worden en je censuur en firewallblokkering kunt omzeilen.

    Wat is VPN op iPhone en hoe gebruik je het? - Surfshark (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Kieth Sipes

    Last Updated:

    Views: 6476

    Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

    Reviews: 86% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Kieth Sipes

    Birthday: 2001-04-14

    Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

    Phone: +9663362133320

    Job: District Sales Analyst

    Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

    Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.